fredag, september 28, 2012

Fredagslistan vecka 39: Den spretiga listan

Fredag igen!

Veckans lista inleds med black metal från Ukraina av alla ställen - KHORS tar oss med på en oerhört intressant resa på albumet "Wisdom Of Centuries". Bara titeln på skivan höjer ju prettonivån avsevärt. The Only Time Will Take It Away heter låten som, likt övriga skivan, ger lite fina BORKNAGAR-vibbar, och bjuder på en finfin produktion.

KLONE är ett band som jag inte hört talas om innan, men de ska lira förband åt GOJIRA och då får man ju kolla upp bandet. Lite gosiga TOOL-vibbar, men mer lättillängligt. Organiskt och vackert - låten heter Rite Of Passage och är tagen från förra skivan "Black Days". Ny skiva, "The Dreamer's Hideaway" släpps i början av oktober om ni skulle gilla vad ni hör här.

Sen kommer ett intressant tvåmannaprojekt - KHONSU (egyptisk gud - prettopoäng) bestående av sångaren från KEEP OF KALESSIN och HELLISH OUTCASTS  Thebon på, ja sång, och instrumentalisten S. Grönbech. Det låter mäktigt, nästan episkt om detta band - In Otherness tagen från bandets hittills enda fullängdare "Anomalia" är en rejäl dänga på 9 minuter i vilken det händer en hel del.

DYING FETUS. Har ni följt bloggen denna veckan vet ni varför just detta band är representerat, likaså varför MOLOKEN och INEVITABLE END finns med.

VAN HALEN - kanske inte världens roligaste band nuförtiden, men jag har svårt att värja mig från svänget och bastrumarbetet i klassiska Hot For Teacher från "1984".

Ett band i vilket två bröder huserade, Vinnie Paul och Dimebag, har en anknytning till VAN HALEN då Vinnie och Dimebag dyrkade bröderna Van Halens övningar. Specifikt då Hot For Teacher som inspirerade bastrumarbetet i nästa låt - Becoming från liveplattan "101 Proof". Och den, låten och skivan, är grym.

Vi hoppar över till OPETHs sida av vattnet och avnjuter The Night And The Silent Water från "Morningrise" som alltså inte handlar om morgonstånd om ni nu trodde det.

Onani får vi dock tillräckligt av i instrumental form på skivan "Passion & Warfare" av Steve Vai, killen som duellerade med Ralph "Karate Kid" Macchio i filmen "Crossroads" från 1986. Jag kommer tydligt ihåg att jag faktiskt lånade "Passion..." på mitt lokala bibliotek i Karlskrona i början på 90-talet och föll som en fura. Lite av charmen finns kvar tycker jag och jag njuter verkligen fortfarande av en låt som The Audience Is Listening.

Det var det hele - hoppas ni får en finfin helg!

/Martin

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 16: Dalarna darkness descends

När jag tänker på idén om landet Sverige och kanske framförallt någon mytologisk bild är det inte sällan Dalarna dyker upp i mitt huvud. Det...

Populära inlägg