fredag, augusti 03, 2012

Fredagslistan vecka 31: Thrash post 1990

Hahaha - trodde ni att ni skulle komma undan så lätt med förra veckans episka thrashlista? ;-)

Att inte göra en lista med thrash gjord efter 1990 hade ju varit att betrakta som i det närmaste tjänstefel så nu kör vi.

1990 släppte MEGADETH "Rust In Peace" - ojämförligt det bästa bandet har gjort. Titellåten är en uppvisning i thrash som smäcker alla wannabethrashers rakt över knäna med furiöst lir över hela linjen. Det är helt enkelt episkt bra.

F.K.Ü. Hur kan man inte gilla det bandet? Detta gäng har fattat precis vad det handlar om: 2-takt. Och glimten i ögat för att särskilja sig från andra band i genren som annars tenderar att bli ganska allvarlig. "Where Moshers Dwell" är en riktig partyplatta som har förmåga att förgylla vilken förfest som helst - försök att inte ha kungligt kul under Twitch Of The Thrash Nerve det säger jag bara.

Insane Oppression - kanske inte den mest originella titeln på en låt. Men så handlar prick noll band i den nya thrashvågen om originalitet - GUILLOTINE är inget undantag alls från denna regel. "Blood Money" är en skiva där gitarrer och ös paras med ilsken sång och två-takt. Värd att kolla in dock.

FORBIDDEN är enligt Metal Archives "on hold". Det är trist när man bara för några år sedan gjorde comeback med skivan "Omega Wave" där omslaget var en -  nick är ett för mesigt ord - skalle mot förstlingsverket "Forbidden Evil" från 1988. En av de verkligt feta låtarna från "Omega Wave" är stänkaren Forsaken At The Gates som har nektarljuvt gitarrarbete från Craig Locicero och Steve Smyth som jag inte tröttnar på i första taget.

HAVOK - vilket genigäng. "Time Is Up" är en fantastisk skiva där till och med omslaget är skönt retro. Tänk ZOMBIEKRIG på "Undantagstillstånd" fast på engelska och med en högre grad av stringens så kommer ni rätt nära. Jag stampar mig själv på foten för att jag inte har upptäckt detta band tidigare - det är ojämförligt mest lyssningar på HAVOK denna veckan totalt sett skulle jag tro. Covering Fire är en kvalitetssmocka om jag någonsin har sett en.

EVILE - bandet vars basist Mike dog på turné i Sverige (Luleå) av lungemboli. Jag skulle ha sett bandet i Malmö, men resten av turnén ställdes förklarligt nog in och ENTOMBED och AMON AMARTH fick fortsätta själva. Sedan dess har bandet rekryterat en ny basist i Joel Graham och ge ut skivan "Five Serpent's Teeth". Låten jag har valt till listan är dock från "Infected Nations" - Devoid Of Thought.

MUNICIPAL WASTE - jag har tidigare, orättvist, dömt ut bandet. Spelningen på Getaway tidigare i somras ändrade på det. I synnerhet en låt - Headbanger Face Rip satte sig nåt förfärligt. Spelglädjen är påtaglig (som i det mesta bandet företar sig) och det går undan nåt ljuvligt. Notera gärna det distinkta avslutet på låten. Så ska det gå till.

Vi drar ner tempot något med EXODUS I Am Abomination "Shovel Headed Kill Machine". Skön låt med köttigt riffande minst sagt.

Avslutningen är från Per Möller Jensens, numera trummis i THE HAUNTED, gamla band INVOCATOR. Det är fint tekniskt lir som presenteras i finfina dängan Forsaken Ones tagen från "Excursions Demise". En något märklig skivtitel kan jag tycka.

Norge trodde jag bara huserade black metalband, men tydligen inte enbart. HARM från Mandal viftar frenetiskt med thrashflaggan. Ett enda album har bandet släppt - 2011 års "Demonic Alliance" som skyltar med skogsavverkarutrustning på omslaget. Bara en sådan sak.

Nu lämnar vi thrashen - vad nästa vecka kan bjuda på återstår att se.

/Martin






Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 16: Dalarna darkness descends

När jag tänker på idén om landet Sverige och kanske framförallt någon mytologisk bild är det inte sällan Dalarna dyker upp i mitt huvud. Det...

Populära inlägg