fredag, maj 18, 2012

Fredagslistan vecka 20: Vrede & Hat

Vi plockar fram de tunga känslorna igen för veckans fredagslista. För mig personligen har musik alltid handlat om känslor - och oftast om mycket starka sådana. Vi pratade faktiskt om just detta tidigare i veckan under den inom offentlig verksamhet ack så viktiga förmiddagsfikan, att det är en ganska stor grej att vara på konsert och dras med i ett kollektivt känslorus med de andra i publiken. Lite skrämmande också förvisso - precis som de känslor som är föremål för veckans lista: Vrede och hat.

Förresten - denna veckan får ni en ganska kort lista. Susanne har haft betydligt mer på sitt bord denna veckan än vad jag har haft vilket gör att hennes låtval lyser med sin frånvaro.

Vi kör igång med en riktig lågoddsare: Wrath från den bästa metalskivan som gjorts i Sverige enligt mig, "Shift" av NASUM. På andra sidan det något mähäiga i valet av öppningslåt står låtens förträfflighet. Det hade känts fel att öppna med något annat faktiskt.

Vi dammar vidare med en låt med nästan samma kärnfulla titel som första: Dö För Fan av ZOMBIEKRIG. Kort, kärnfullt, jävligt bra. Jag får säga att "Undantagstillstånd" som låten är tagen ifrån har vuxit med tiden, och jag ser oerhört mycket fram emot bandets kommande skiva "Den Vänstra Stigens Ljus" som släpps nästa vecka.

Nå, nog om det. KARENSDAG - ett fantastiskt band som jag har tjatat om tidigare. Det får ni helt enkelt ta, haha! Ytterligare en kärnfull titel - Jävla Dret - säger det mesta om vad låten handlar om. Undan går det också.

Det gör det också i NAPALM DEATHs värld. En relativt vanlig låt i bandets setlist är covern på DEAD KENNEDYS Nazi Punks Fuck Off  som ju får sägas vara en bra cover. De brukar ju sällan vara det, men här tycker jag bandet har lyckats fint.

Vi hoppar över pölen till Texas och PANTERA. Inget svårt alls att gissa låten eller hur? Fucking Hostile är ungefär lika överraskande som ja, att Joey DiMaio har ett väldigt stort ego.

LOCK UP - ett oerhört bra band. Förra skivan "Necropolis Transparent" är en gedigen skiva som välte både det ena och det andra i hemmet. Rage Incarnate Reborn har jag hämtat därifrån. Jag vill verkligen trycka på att hela skivan är fantastisk - så lyssna gärna på hela om ni inte gjort det redan.

SLAYER måste man ju ha med. Visserligen är produktionen på "World Painted Blood" väldigt blodfattig. Riktigt tråkig rent av. Men låten Hate Worldwide är ju inte så dum tycker jag.

Skulle jag nämna ett enda band vars hela karriär gick ut på att kanalisera vrede genom musik skulle det bli RAGE AGAINST THE MACHINE. Första skivan är fortfarande i mina öron en av de bästa och argaste skivorna som gjorts. Därför är det med rätta som jag helt sonika drämmer in Killing In The Name på listan.

"Bleeding The False" - en skiva som Paul Mazurkiewicz i CANNIBAL CORPSE gillar väldigt mycket - har en låt som heter I Hate Your Existence. Den är, well, arg räcker liksom inte till egentligen. Oerhört maskinell och rå är den också.

Vi avslutar listan med The Light The Hate av BLOOD RED THRONE från skivan "Souls Of Damnation". Rak, ärlig och väldigt effektiv dänga.

/Martin

Inga kommentarer:

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 16: Dalarna darkness descends

När jag tänker på idén om landet Sverige och kanske framförallt någon mytologisk bild är det inte sällan Dalarna dyker upp i mitt huvud. Det...

Populära inlägg