tisdag, april 19, 2011

Through the looking glass: Coheed & Cambria

COHEED & CAMBRIA är ett sådant band som jag funderat på att kolla upp men det har aldrig blivit av. Skönt då att Martin tog sitt ansvar och prackade på mig deras Good Apollo I´m Burning Star IV Vol. 1 för en recension.

Det var betydligt snällare än jag trott, och utan att göra ner någon så är sången lite för mesig. Musiken är bra, inte tu tal om det, produktionen är ok men skulle behöva lite mer "oomph". Det går att hitta spår av både 70-tals och 90-talsprogg/proggmetal, de mest tydliga flirtarna blinkar mot DREAM THEATER som jag antar är stora influenser för bandet. Inte för att det låter kopierat eller så men man anar vissa nyanser.

Sången är dock ett litet problem för mig. Jag tycker som sagt att den är lite mesig, lite platt, och utöver detta tycker jag att Claudio Sanchez´ uttal emellanåt är oerhört underligt. Han verkar vara amerikan från början men har definitivt en nyans av annan dialekt i sin sång.

Texterna går jag inte in på mer än att de är tämligen obegripliga at first glance. Man behöver nog läsa på lite om fantasystoryn som sångaren skriver om (tydligen har han hittat på den själv) för att begripa mer.

Det var roligt att äntligen få stifta bekantskap med bandet, jag ska reta leda på fler skivor i bandets katalog när tillfälle ges så får vi se om det är något att engagera sig hårdare i.

/Alex

2 kommentarer:

Tomasz Swiesciak sa...

Claudio är serietidningsförfattare och det är därifrån han fått hela sin idé till att göra musik av serien. Googla det!

Kuno sa...

Kan starkt rekommendera Coheed & Cambria-"Neverender" 2008 DVD'n som för tillfället säljs ut av Ginza för 99:-. En makalöst bra Live DVD där bandet på 4 kvällar river av de 4 första studioalbumen i kronologisk ordning. Underbart nördigt, framfört med perfektion och ett riktigt fett ljud. Även sången ter sig aningen mer "manlig" på denna liveupptagning.

Featured Post

Fredagslistan 2024, vecka 12: KRSNA-core

 År 1965 hoppade en gammal gubbe vid namn Prabhupada på båten i östra Indien och klev av densamma i New York. Där bodde han en sväng i en pa...

Populära inlägg